Szakértőink évtizedes tréner tapasztalatai
Több mint 30 tréning típus
Képzések széles palettája egy kézből
Ügyfélközpontú, testreszabott tréningek
Különleges képességek egyedi képzései
Több száz tréning tapasztalata

Jelenlegi hely

Sourcing 2014 Q4 – Villamos energia piaci negyedéves jelentés

Az újév kezdetén ismét elkészítjük az előző időszakról szóló szakmai jelentésünket. Az alábbiakban összefoglaló jelleggel bemutatjuk 2014. évben cégünk villamos energia beszerzési területen végzett aktivitását, a releváns piaci eseményeket, tőzsdei mozgásokat, továbbá képet adunk a Sourcing Hungary Kft. által szervezett tenderek számosságáról, statisztikáiról, a kereskedők által mutatott aktivitásról.

Bevezető

Cégünk a Sourcing Hungary Kft. egy újabb mozgalmas és sikeres évet tudhat maga mögött a villamos energia beszerzések szempontjából. Az elmúlt évekhez hasonlóan a 2014-es esztendő is számos villamos energia projektet hozott, így mind a versenypiaci, mind pedig a közbeszerzési szegmensben az előző évekhez hasonlóan nagy volumeneket pályáztattunk meg és számos – sok esetben presztízs értékű – felhasználó bízta szakértelmünkre villamos energia beszerzését. Az elmúlt évben továbbra is kitartott a korábban kialakult kedvező tőzsdei helyzet, mivel – éves szinten vizsgálva – a meghatározó tőzsdei jegyzések szinte egész évben stagnáltak vagy csökkentek. A kedvező piaci környezetnek köszönhetően az elmúlt évben is számos felhasználó zárta a villamos energia szerződéskötési pozícióit nemcsak az elkövetkező, de az azt követő időszakra is, két évre előre befagyasztva ezzel a kedvező piaci árszintekből adódó szerződéses árakat.

Volumenelemzés

A 2014-es évben cégünk összesen több mint 965 600 000 kWh villamos energiát kínált a virtuális kalapács alá, mely összességében több mint 600 db ügyfélprojektet reprezentál. A versenypiaci szegmensből több mint 450 db cég bízta meg a Sourcing Hungary Kft.-t villamos energia beszerzés kapcsán, mely több mint 650 000 000 kWh beszerzési volument jelentett. Az állami, közbeszerzési szféra számára 2014-ben közel 310 000 000 kWh villamos energiát szereztünk be az eljárások során, mely több mint 100 db intézmény ellátását jelentette.

Az egyes fogyasztói szegmensek számára a Sourcing Hungary Kft. által 2014. év során szervezett villamos energia tenderek volumen adatai

Az egyes fogyasztói szegmensek számára a Sourcing Hungary Kft. által 2014. év során szervezett villamos energia tenderek volumen adatai

Árkonstrukciók

Megbízó partnerei által a Sourcing Hungary Kft. a 2014-es év folyamán a versenyeztetett villamos energia volumennek a közel 75 százalékát HUF devizában írta ki, mellyel szemben alig több mint 25 százalékot képviseltek az EUR pénznemű kiírások. Az ügyfélprojektek számának megoszlását tekintve több mint 86 százalékot adtak a HUF tenderek és valamivel több, mint 13 százalékot az EUR pénznemű kiírások.

Az árak KÁT tartalmát tekintve nagyjából feleződött a volumen, így közel 47 százalék a KÁT tartalommal versenyeztetett kontingens, mellyel szemben több mint a mennyiségi volumen fele KÁT nélkül volt kiírva. Az ügyfélprojektek számában ez a megoszlás nagyjából két harmad – egy harmad arány a KÁT tartalmú árak javára.

Az egyes fogyasztói szegmensek számára a Sourcing Hungary Kft. által 2014. év során szervezett villamos energia tenderek árkonstrukcióinak megoszlása

Az egyes fogyasztói szegmensek számára a Sourcing Hungary Kft. által 2014. év során szervezett villamos energia tenderek árkonstrukcióinak megoszlása 

Kereskedői aktivitás

2014. év során versenypiaci szegmensben átlagosan 6 villamos energia kereskedő vett részt egy tenderen, átlagosan 14 ajánlatot téve és átlagosan 29 percig tartott egy aukció.

Közbeszerzési szférában 2014. év során átlagosan 4 villamos energia kereskedő vett részt egy eljárásban, átlagosan 39 ajánlatot téve és átlagosan 65 percig tartott egy árlejtés.

Piaci aktualitások

Az év utolsó negyedévét tekintve a legfontosabb piaci események a hatóságilag szabályozott díjak megváltozása volt. Még december közepén jelentek meg rendeletek, melyek alapján gyakorlatilag az összes hatóságilag szabályozott villamos energia díjtétel területén valamilyen változás történt. 2015. január 1. hatállyal jelent meg jogszabály a villamos energia egyetemes szolgáltatói árakat tekintve, a rendszerhasználati díjak kapcsán, valamint megváltoztak az egyéb fizetendő díjtételek is, vagyis a VET 147. § szerinti pénzeszközök és az energiaadó is. Az egyetemes árakat tekintve csak a lakossági díjszabásokban történt változás, emelkedtek az árak minden díjkategóriában. A nem lakossági árak nem változtak. A rendszerhasználati díjakat tekintve, minden feszültségszinten történt változás, a díjtételek többsége csökkent, bizonyos tételek pedig nem változtak. Emelkedés nem történt. A nem lakossági villamos energia felhasználók által fizetendő egyéb pénzeszközök és az energiaadó is megváltozott. A három pénzeszköz jellegű díjtétel és az adó is emelkedett. A konkrét tarifákat bemutató táblázatok itt található korábbi írásunkban szerepelnek:

http://www.sourcing.hu/aktualis/2015_januar_1tol_valtoznak_villamos_energia_egyetemes_szolgaltatoi_arak_rendszerhasznalati_

Tőzsdei trendek

A villamos energia végfelhasználói árakat nagyban meghatározó tőzsdei jegyzésárakat tekintve, a budapesti tőzsdén a HUPX-en (Hungarian Power Exchange) a még 2014-ben versenyeztethető elkövetkező időszakokra (2015. és 2016.) vonatkozó éves határidős jegyzések alapvetően továbbra is stagnáló tendenciát mutattak, gyakorlatilag egész évben kedvező piaci helyzetet teremtve a beszerzések számára.

2015. és 2016. évi villamos energia zsinór termék a magyar tőzsdén, forrás: www.hupx.hu

2015. és 2016. évi villamos energia zsinór termék a magyar tőzsdén, forrás: www.hupx.hu 

Ugyanezen termékek a német tőzsdén, az EEX-en (European Energy Exchange) 2014-ben stagnáló, majd csökkenő tendenciát mutattak és a jegyzések – átmeneti emelkedését követő visszakorrigálás után – gyakorlatilag újra több éves mélypontjuk közelében mozogtak az év végén is.

2015. és 2016. évi villamos energia zsinór termék a német tőzsdén, forrás: www.eex.com

2015. és 2016. évi villamos energia zsinór termék a német tőzsdén, forrás: www.eex.com

Versenypiaci közép- és nagyvállalati szegmens 

A közép- és nagyvállalati versenypiaci szegmensbe a legalább 500 000 kWh éves fogyasztási mennyiséggel bíró cégeket soroljuk. A szféra számára a 2014-es évben közel 200 db egyedi ügyfélprojektet bonyolítottunk, mely több mint 650 000 000 kWh mennyiséget jelentett. A szegmens számára az év során összesen több mint 480 000 000 HUF (4,90%) megtakarítást értünk el.

Versenypiaci kisvállalati szegmens 

A kisfogyasztói versenypiaci szegmens (500 000 kWh alatt) számára az elmúlt időszakban is elsősorban csoportos tendereket szerveztünk, melyet továbbra is a Magyar Energia Beszerzési Közösség (MEBEK) keretein belül bonyolítunk le. A szféra számára a tavalyi évben is számos csoportos projektet bonyolítottunk, melyekben több mint 300 db ügyfél bízta meg cégünket, mely közel 50 000 000 kWh mennyiséget jelentett. A szegmens számára 2014 során összesen több mint 105 000 000 HUF (11,80%) megtakarítást értünk el.

Közbeszerzési szegmens

Közbeszerzési szegmensben számos eljárást bonyolítottunk megbízóink számára ebben a negyedévben, s eddig nem látott hatalmas sikereket és megtakarításokat értünk el részükre. Cégünk professzionális közbeszerzési eljárásait igénybe vevő neves, presztízs értékű intézmények és önkormányzatok száma tovább nőtt ebben az időszakban is. A szegmens számára összesen 241 900 000 kWh villamos energia mennyiség versenyeztetését zártuk le, amely összességében 63 ajánlatkérő fogyasztását jelenti. Az elért megtakarítás, melyet a szegmens számára realizáltunk összesen 704 700 000 HUF (15,40%).

Sourcing „leg”-ek a versenypiaci szegmensből

2014. év során az alábbi „leg”-eket értük el a versenypiaci szegmensben, melyekre büszkék vagyunk:

  • Legnagyobb megtakarítás:

61 250 000 HUF (3,36%)

  • Legnagyobb versenyeztetett mennyiség:

125 000 000 kWh

  • Legnagyobb pályázói létszám egy tenderen:

11 kereskedő

  • Legtöbb ajánlat egy tenderen:

57 ajánlat

  • Leghosszabb aukció:

1 óra 56 perc

Sourcing „leg”-ek a közbeszerzési szegmensből 

2014. év során az alábbi „leg”-eket értük el a közbeszerzési szegmensben, melyekre büszkék vagyunk: 

  • Legnagyobb megtakarítás:

208 400 000 HUF (26,00%)

  • Legnagyobb versenyeztetett mennyiség:

38 500 000 kWh

  • Legnagyobb pályázói létszám egy eljárásban:

5 kereskedő

  • Legtöbb ajánlat egy eljárásban:

195 ajánlat

  • Leghosszabb árlejtés:

3 óra 15 perc