Szakértőink évtizedes tréner tapasztalatai
Több mint 30 tréning típus
Képzések széles palettája egy kézből
Ügyfélközpontú, testreszabott tréningek
Különleges képességek egyedi képzései
Több száz tréning tapasztalata

Jelenlegi hely

Olcsóbb energiát hoz az energiaunió

A spanyol miniszterelnök szerint kiszámíthatóbb és olcsóbb energiaellátást biztosít az a program, amely az Ibériai-félszigetet kapcsolná össze Európa többi részével gázvezetéken és elektromos hálózatokon keresztül. Az erről szóló megállapodást szerdán írta alá Madridban Mariano Rajoy spanyol és Pedro Passos Coelho portugál kormányfő, valamint Francois Hollande francia elnök és Jean Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

A Madridi deklaráció nevet viselő megállapodás konkrét projekteket és kötelezettségvállalásokat tartalmaz - hangsúlyozta az aláírást követő sajtótájékoztatón a Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök. Felhívta a figyelmet arra, hogy az elképzeléseik környezetvédelmi szempontból is előnyösek, mindamellett változatossá teszik az energiához való hozzáférést, csökkentve így az ellátási függőséget, ahogy fogalmazott: "a világ instabil zónáitól". Hangsúlyozta, hogy a program elsősorban az emberek javát szolgálja, mert így alacsonyabb áron juthatnak energiához. Ugyanakkor az európai közösség számára hasznos lehet, ha létrejönnek ezek az összeköttetések, mert egész Európának ellátási garanciát jelenthetnek.

Francois Hollande francia államfő példaként említette, hogy újraindítják a "Midcat-projektet". A Midcat gázvezeték Katalóniát köti össze Dél-Franciaországgal. A következő lépés pedig a Vizcayai-öböl vagy a Pireneusok lehet - mondta, utalva a többi, már korábban ismertté vált tervre. A Vizcayai-öböl és Aquitaine között egy 400 kilométeres tengeri kábelt fektetnének le, és elektromos összeköttetést képzelnek el Navarra és Bordeaux (280 km), Sabinánigo és Marsillon (100km), valamint Monzón és Cazaril között (160 km). A tengeri kábel költsége 1900 millió euró, és elérné az 5000 megawatt kapacitást Spanyolországban.

Pedro Passos Coelho, portugál miniszterelnök hangsúlyozta: az európai energiapiac átalakulásával képesek lesznek "minőségi ugrást tenni", a cél az, hogy ezeknek az összeköttetéseknek a kapacitása 2020-ra elérje a felhasznált energia 10 százalékát.

Jean-Claude Juncker arról beszélt, hogy az energia szabad áramlása elsődleges fontosságú az unióban. Felkérte a többi tagállamot is, hogy kövessék Spanyolország, Franciaország és Portugália példáját és szüntessék meg az akadályokat az elektromos energiaellátás területén.