Szakértőink évtizedes tréner tapasztalatai
Több mint 30 tréning típus
Képzések széles palettája egy kézből
Ügyfélközpontú, testreszabott tréningek
Különleges képességek egyedi képzései
Több száz tréning tapasztalata

Jelenlegi hely

Megtépték az olajat - Megvolt a mélypont?

Az utóbbi közel 3 évben nem volt olyan mértékű napon belüli emelkedés az olajnál, mint tegnap, az amerikai WTI közel 6 százalékkal került feljebb. Az emelkedésben szerepet játszhattak az opciós lejáratok is. Ennek láttán persze elhamarkodott lenne kijelenteni, hogy láttuk az esés alját, hiszen a fundamentális kép aligha változott. Az árak ráadásul ma már ismét esnek.

Tegnap jelentős emelkedés bontakozott ki az olajpiacon, napon belül több mint két éve nem láttunk már ilyen mértékű erősödést. Az amerikai WTI közel 6 százalékot ralizott, és szépen megtépték a Brentet is.

Megtépték az olajat - Megvolt a mélypont?
Ha az okokat keressük, a legtöbb kereskedő az opciós pozíciók zárását említi, az utóbbi időszakban ugyanis a pesszimizmus igen extrém szintre emelkedett az olajnál, a befektetők betáraztak igen alacsony kötési árú put opciókból. Az egyedüli módja, hogy ezekből a pozíciókból kiszálljanak, az a határidős piacon való vétel.
A rali ráadásul úgy következett be, hogy az EIA által közzétett adatok az amerikai olajtartalékok 5,4 millió hordós emelkedését mutatták, ami több mint 10-szerese volt az elemzői várakozásoknak. A Cushing-i tartalékok 1,8 millió hordóval emelkedtek. Ez utóbbit azért érdemes kiemelten figyelni, mert ez a NYMEX határidős olajkontraktusok leszállítási pontja.

Eddig tartott az esés?

Ezt korai lenne kijelenteni, főleg annak fényében, hogy a fundamentális kép nem változott, sőt, a Világbank legutóbbi elemzésében mind az idei, mind a jövő évi globális növekedési várakozásait lefelé módosította. 
Az olaj piacán látott tetemes zuhanást az alábbiak magyarázzák (ismétlés kedvéért):
  • stabil, sőt növekvő kínálat
  • gyenge kereslet
  • erős dollár